7 věcí, na které si dát pozor při výběru kabelky

Poslední dva roky si dělám průběžně velmi intenzivní průzkum trhu v oblasti kabelek. Okukuju kabelky. Na ženách v ulicích, na internetu, v obchodech, všude.

A konečně jsem se rozhodla zveřejnit na co jsem přišla, co mě štve, jak jsem prohlédla a čemu se nestačím divit.

lístečková linka

7 věcí, na které si dát pozor při výběru kabelky

...(a které mě vždy zaručeně rozčílí)

  1. Absence podšívky - oni to prostě šijí bez podšívek! Vezmou dva kusy čehosi, co ani neumím pojmenovat, sešijou to a hotovo! Kabelka! Néé, prosííím, dejte tam podšívku, nějakou kapsičku, ať je aspoň trošku vidět, že to někdo promyslel, dal si s tím tu práci.

  2. Plandavé podšívky - když už tam tu podšívku dají, často úplně ignoruje tvar kabelky a látka vevnitř plandá. Když vidím plandavou podšívku, mám chuť si ji omotat kolem krku a někde se pověsit.

    IMG_20180823_185741
  3. Zatřené hrany jakousi" "lepidlobarvou" - typicky u popruhů. Víte, co myslím, ne? Takto se řeší problém s ošklivým ustřiženým okrajem, často na uchách kabelek, aby se to nemuselo složitě zašívat dovnitř. Jo, je to hezké... V obchodě na věšáku. Se sympatickou cenovkou. Po týdnu, možná po měsíci nošení se začne loupat. Nejde to opravit, takže ten skvost můžete maximálně tak vyhodit do koše.

    IMG_20180823_185937
  4. Rozjíždějící se karabiny - když je ta karabina z ohýbaného kovu, ne litá, při zátěži a nošení se brzy postupně rozevře a je zničená.

  5. Poutka všitá do bočních švů - tohle vidím strašně často. Je to totiž ten nejjednodušší způsob jak všít poutka. JENŽE! Při nošení je největší zátěž na spodní stehy, kterými je poutko všité do švu. Asi tak dva. Takže prakticky vzato, celý obsah kabelky visí celkem na čtyřech stezích. Asi nemusím dodávat, co se časem stane.

  6. Trčící nitě - proboha, vemte ty nůžky a ustřihněte to, tohle k šití patří!

    IMG_20180823_190201
  7. "Hnusomateriál" - není koženka, jako koženka. Ty levné, nekvalitní snadno praskají, nebo se loupou.

    IMG_20180823_185829

 

Proč?

Těchto 7 věcí, hlavně ale v kombinaci s často velmi nízkou cenou mě vždycky vedou k přemýšlení o tom, proč tomu tak je. Jak je možné, že kabelka v obchodě stojí 299, 399, 499kč?! Vždyť tolik já dám jen materiál!

...Od té doby, co sama šiji kabelky vím jak je to pracné a kolik to stojí času. Taky jsem si uvědomila, že i tu "levnokabelku" někdo musel nastříhat/nařezat a ušít.

Ano, na světě existují různé stroje, ale neexistuje žádný stroj, do kterého by se jen hodil materiál a vypadla by kabelka.

Nebo tričko, kalhoty, šaty, nebo cokoliv jiného. Někdo musí sednout k tomu stroji a danou věc ušít.

IMG_20180823_190331

A tak si říkám... kdo ty kabelky šije? A co z toho má?... Za jakých podmínek to kdo šije a kolik toho za jednu směnu vyrobí? Kolik asi stojí materiál na výrobu takovéhle kabelky? Neumím si ani představit, kolik lidí z celého toho řetězce je z té kabelky za tři stovky zaplacených. Od výrobce, přes dovozce, skladníky, prodavačky, manažery, marketéry, fotografy, grafiky, asistentky, ředitele...

 lístečková linka

A tak se divím... Od té doby, co vím a přemýšlím, se nepřestávám divit. Divím se, jak je možné, že ta kabelka vůbec existuje? Kolik takových kabelek na světě je vyrobených? A kolik jich už je v koši?

Myslím, že odpovědi nejsou třeba a že je vlastně všichni známe...

Dnešní rychlá doba prostě přeje fast fashion. Bohužel nikomu a ničemu to neprospívá, což je druhá stránka mince, na kterou už se tolik nehledí.

Ale...pojďme prostě zvolnit.

Slow fashion!

Nakupujme s rozmyslem.

lístečková linka

Vaše Tašenka