Taška, máma Tašenky

Víte jak vznikl název značky Tašenka? Po mamince, přece :-)

blog maminka

Moje maminka se jmenuje Taška. Ano, Taška, čtete dobře. Pochází z Bulharska, kde je toto jméno běžné. Do Česka se před lety přestěhovala za svou láskou, mým tatínkem. Jejich seznámení doprovázel hrozně romantický příběh. A dá se říct, že hlavní roli v něm sehrála móda. Konkrétně botička. Jako ta Popelčina, ztracená. 

Moje maminka, krásná mladinká Tašenka byla s rodiči na pár dní u Černého moře. Šla se projít a sedla si na molo. Nohy spustila dolů a užívala si slunce. Jenže jedna botka jí sklouzla z nohy a spadla dolů do moře. Když to viděl můj tatínek, který stál o kousek dál se svými přáteli, neváhal a skočil do vody. Botku vytáhnul a mamince ji vrátil. Tak se seznámili a byla to láska na první pohled.

Čtyři roky měli vztah na dálku, vyměnili si mnoho dopisů a párkrát se navštívili.

V té době můj tatínek, chudý student, sbíral po Praze vratné lahve, aby si našetřil na cestování za svou láskou. Naučil se bulharštinu, aby jí mohl psát dopisy. Chápete to?

Po čtyřech letech byla svatba. Vlastně dvě svatby. Jedna česká a druhá bulharská.

Říkáte si, jak se Tašce asi žije v Česku? Za ta léta už je z ní skoro stoprocentní Češka. Uznávám, Taška není úplně nejlepší jméno u nás. Udělali z ní Dašku, Jašku, Joašku a je s tím spojeno i mnoho vtipných historek, to si asi každý umí představit. I mě na střední škole oslovovali Taško, Tašenko.

Původ jména pochází z ruského Anastázie. Ale v Bulharsku se používá varianta Taška. Moje prababička se také jmenovala Taška.

Já jsem Tereza a pravděpodobně už žádná další Taška v naší rodině nebude.

Když jsem na začátku svého "kabelkování" přemýšlela o názvu značky, bylo hned jasné, že to bude Tašenka.

Protože od maminky máme ty nejlepší věci v životě.

Nejvíce se dojala, když viděla poprvé kabelku s přišitým logem Tašenka. Loni na Vánoce jsem jí nechala vyrobit z loga řetízek. Všude v obchodech jsou k sehnání řetízky se jmény. Ale to je samá Nikola, Jana, Veronika, ale Tašenku prostě neseženete!

Má ode mě i pár kabelek, naposledy si vybrala černé metalické psaníčko. Maminka má styl a vypadá pořád mladě a šik.

Moc se těším, až jí na den matek daruju některou kabelku z nové kolekce. S folklórním popruhem, protože ten se jí líbí nejvíce. A ona si to zaslouží, protože je nejlepší.

...A co vy? Jaký dárek máte v plánu pro svou maminku?