Tajemství krásné pleti? Acylpyrin.

P5060472

Nedávno moje bulharská babička na facebooku sdílela článek o přínosech acylpyrinu na pleť a jak z něj vyrobit domácí pleťovou masku. Trochu mě to šokovalo, ale na druhou stranu už taky vím, že babské rady jsou mnohdy lepší, než tisíc lékařů. A tak jsem si článek přečetla...

Ano, umím číst azbuku a rozumím obsahu textu. Jen malý háček to má, bulharštinu čtu rychlostí dítěte v první třídě. Takže po půl hodině strávené nad dvěma odstavci jsem se dozvěděla to podstatné. A teď vám to prozradím.

Tři tabletky acylpyrinu, tři polévkové lžíce citrónu a máte pleť jako dupku miminka. No to bych nebyla já, abych to hned nevyzkoušela. Moje pleť teď přes léto dostává docela zabrat. I když si obličej pravidelně čistím, ta horka způsobují, že se má pleť více mastí, ucpávají se póry, tvoří se černé tečky a akné. A hrozně se lesknu. Pořád! 

A tak jsem rozdrtila tři tabletky acylpyrinu a zakápla citrónem. Vzniklou kašičku jsem si natřela na obličej.

S hrůzou jsem čekala, co se stane... Jestli mi vyskáčou puchýře, nebo něco ve stylu Samanthy ze Sexu ve městě poté, co byla na chemickém peelingu. Trošku to štipkalo, ale tak příjemně. Takové to štipkání, kdy cítíte, že se něco děje a očekáváte ty zázraky. Puchýře se nekonaly. Vydržela jsem deset minut, jak psali v článku a pak jsem si pleť opláchla.

Nestačila jsem se divit! Pleť byla čistá a rozjasněná. Žádné černé tečky, hezky stažené póry, prostě dupka miminka!

...moment, jdu se ještě jednou podívat do zrcadla...

no fakt!

Acylpyrin totiž obsahuje koncentrovanou kyselinu salicylovou, která se často využívá v kosmetice pro léčbu akné, stahuje rozšířené póry, odstraňuje přebytečnou mastnotu, rozjasňuje pleť a má vliv i na redukci vrásek. Působí podobně jako chemický peeling, kdy odstraňuje odumřelé buňky pokožky a umožňuje jí tak dýchat. Domácí maska z acylpyrinu je ale mnohem šetrnější. Zkuste si ji taky vyrobit.

Pleťová maska z acylpyrinu

  • 3 tabletky acylpyrinu
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy

Rozdrtíme tabletky, smícháme s citronovou šťávou a necháme úplně rozpustit, až vznikne řídká kašička. Tu naneseme na vyčištěnou pleť (vyhněte se okolí očí). Necháme působit 10-15 minut. Poté opláchneme vodou. Kouknem do zrcadla. A kocháme se, jaké jsme krásné :-).