Ze zdravotní sestřičky návrhářkou? Za dva roky na mateřské.

IMG_20180715_143715

Za pár dní skončí prázdniny. A mě jedno významné životní období. Mateřská. A tak trochu bilancuju, hodnotím to, co bylo a předvídám, co bude.

Kdo to ještě neví, tak ano, původně jsem profesí zdravotní sestra. A jak se to vlastně může stát, že se sestřička stane módní návrhářkou a podnikatelkou? Snadno i těžko zároveň.

lístečková linka

Všude o tom čteme. Bylo už napsáno mnoho krásných příběhů o tom, jak si ženy na mateřské začaly plnit sny a po skončení tohoto období již nenastoupily do svého "předmateřského" zaměstnání, protože měly rozjeté své vlastní podnikání. Hezky se to čte a mnohé z nás tyto příběhy motivují a inspirují.

Období na mateřské je totiž ideálním obdobím pro rozvoj podnikání. To je prostě fakt! Máme jakž takž finanční zajištění, zdravotní a sociální pojištění za nás platí stát a každý měsíc chodí na účet pár tisícovek. Máme tak stabilní zázemí a relativní klid. Co by za tento luxus většina začínajících podnikatelů dala?!

I já jsem na tohle přišla. Přibližně po půl roce šití kabelek, když měla moje dcera Verunka rok a půl. Poté, co jsem ušila pár kabelek, (dá-li se mým tehdejším výtvorům říct kabelky :-D)... Protože jsme v té době měli zoufale málo peněz zkusila jsem nabídnout svou práci na facebookových bazárcích pro maminky. A ono se to, k mému velkému překvapení, chytlo! Po pár měsících jsem si zašla na živnostenský úřad a oficiálně se stala podnikatelkou. Začala jsem více přemýšlet o tom, co dělám, určovat své činnosti směr a dávat si první dosažitelné i nedosažitelné cíle. Chodila jsem na podnikatelský kurz a čím dál tím více jsem se začala ztotožňovat s touto svou novou rolí.

V podnikání jsem se učila všechno od nuly. Na univerzitě jsem se naučila jak píchat injekce, jak zavádět nazogastrickou sondu, jak zavést močový katétr a jak asistovat lékaři při výměně kardiostimulátoru... Ale nikdo mi neřekl jak vést účetnictví a jaké právní náležitosti musí mít eshop. Nikdo mi neřekl, jak kombinovat barvy a které výztuže se hodí pro který typ materiálu. Nikdo mi neřekl, jak fungují algoritmy na facebooku a instagramu. Nikdo mi neřekl, jak vytvořit finanční plán a na základě čeho stanovit ceny. Ale naučila jsem se to. A pořád se učím.

P4220075

Mateřská utekla jako nic a já mám kromě dvou krásných a šikovných školkových dětí také svou práci snů. Práci v módě. Práci s lidmi, s pěknými věcmi, nádhernými fotografiemi, sociálními sítěmi, flexibilní práci. A taky se mi díky blogování splnil můj dětský sen stát se spisovatelkou.

Splnilo se mi mnoho snů...

lístečková linka

Jak už to tak, ale bývá, každá mince má dvě strany. Psala jsem, že období na mateřské je tím NEJLEPŠÍM obdobím pro rozvoj podnikání. A je to pravda.

Ale je taky pravda, že je to to naprosto NEJHORŠÍ období pro rozvoj podnikání. 

Podnikání totiž vyžaduje čas a peníze. A buďme k sobě upřímní, na mateřské je obojího zoufale málo. Absolutně nepřipadá v úvahu nechat děti, domácnost i manžela svému osudu a věnovat se každý den několik hodin v kuse své práci. A tak děláte všechno. Najednou. Děláte maximum a připadá vám, že to stejně nestačí. Ukusujete čas sama sobě.

Nedokážu si ani vybavit, kdy jsem si naposledy po obědě, když Verunka spí, sedla ke kávě, dala nohy nahoru a přečetla si knížku. Nepamatuju si, kdy jsem šla naposledy spát v půl desáte večer. Nepamatuju si, kdy jsem naposledy myla okna (hahaha, tohle je velké přiznání, doufám, že mě za to někde nepomluvíte :-D ).

Máme čtyřpokojový byt. Ve třech pokojích čeká hromada práce v podobě nekonečného množství špinavého prádla, tří lidí, kteří se pořád ptají "co bude k snídani/obědu/večeři?", nebo "co jsi koupila?", nepořádku, který, i když stále uklízíte, pořád se tvoří. K tomu halda špinavého nádobí, drobky na zemi a taky ta neumytá okna.

lístečková linka

A pak tady je čtvrtý pokoj, má pracovna. Tam čeká přibližně 25 kabelek na ušití, faktury, které je potřeba vytisknout, podepsat a orazítkovat. 30 krabic čekajících na složení a polepení krásnými nálepečkami. Sklad materiálu, který je potřeba neustále hlídat, aby náhodou nedošly třeba kovové štítky s logem Tašenka, jejichž výroba a dodání trvá minimálně dva týdny. Kolekce, které čekají na nafocení, popisky a vložení na eshop. Seznam článků, které chci napsat a seznam příspěvků, které chci zveřejnit na sociálních sítích. Když jsem s podnikáním před dvěma lety začínala, nebyl objem práce tak velký a neuměla jsem si ani představit, kolik by toho mohlo být. Za tu dobu se z koníčku stala práce na plný úvazek.  

IMG_20180830_075558

A kromě neumytých oken se vám přiznám k další věci. Někdy z toho fakt šílím. A těším se, že už brzy začne školka :-D. V září budu mít konečně poprvé v životě ten luxus pracovní doby. Čas na práci a čas pro rodinu a domácnost. A strašně moc se na to těším!

Protože miluju svou rodinu.

Ale taky miluju svou práci snů.

Největší odměnou pro mě je, když mi Filípek řekne "maminko, tahle kabelka se ti moc povedla, je krásná".

IMG_20180728_184605

lístečková linka

Jsem také ráda, že svým příběhem inspiruju maminky ke splnění vlastních ambicí o práci snů. Jen je potřeba si připravit obrovskou porci trpělivost, flexibility a energie.

A tak všem maminkám, které do toho jdou držím palce a přeji mnoho splněných snů.

Vaše Tašenka