Rady zkušené mámy. Jak vybrat přebalovací tašku?

Přebalovací taška. Velké téma skoro každé maminky, co znám. Jakou vybrat, aby splňovala všechny naše požadavky? A na jaké vlastnosti se zaměřit? Co české mámy od tašky na kočár chtějí? Čtěte a dozvíte se to.

přebalovací taška

Když se miminko narodí...

Po propuštění porodnice s čerstvým novorozencem máte pocit, že vám postačí ta kabelka, kterou přidávají ke kočárku. Je s ním vzhledově sladěná a pěkně přehledně si do ní uspořádáte vše potřebné: náhradní plenky, vlhčené ubrousky, krém na zadeček, přebalovací podložku... Vejde se tam i náhradní bodyčko pro případ nehody.

Když trochu povyroste...


Za pár měsíců ale zjistíte, že toho potřebujete čím dál tím víc. Začnou první příkrmy a to hned máte další kupu propriet a místa v tašce ubývá...
K tomu se dítko pomalu rozkoukává po světě a už vám tak krásně nepoleží. Musíte být rychlá jako blesk a obratná jako žonglér, abyste například takové přebalování v terénu zvládla bez ztráty kytičky. Kolikrát je potřeba sáhnout rychle poslepu jednou rukou do zavazadla, zatímco druhou přidržujete zmítající se chobotnici… A pak se hodí, když to, co zrovna hledáte, najdete na svém místě.

přebalovací taška

 

Každá matka je supermatka

Matka batolete musí být vždy připravena na neočekávané eventuality: malí divočáci vám dokážou vyrazit přesnídávku z ruky, ani nemrknete. Samozřejmě ne na hladkou zem, ale rovnou na vaši právě vypranou tašku! Vylité pití uvnitř nebo uťapkané ručičky na povrchu jsou už jen drobným detailem.
A co teprve, když už máte děti dvě! Přece i to starší potřebuje hromadu věcí - pití, svačiny, náhradní oblečení - svrchní i spodní vrstvy, hračku, kapesníky…a taky kamínky, listy, klacíky…  To abyste tahala rovnou kufr.

A nebo taky ne, když si vyberete vhodnou tašku. Nebo spíš Tašenku?

12_1

 

Na co se při výběru přebalovací kabely zaměřit?

  • Velikost. Prostě se do ní musí vejít asi tolik věcí, jako pro osm lidí na týdenní výpravu do divočiny.
  • Vnitřní uspořádání. Většina maminek ocení plno kapes, aby si potřeby mohly roztřídit a pak už jen sáhnout a najít… Prima je i nějaká ta kapsa zvenčí na vše, co potřebujete mít hned po ruce. A samozřejmě zavírání na zip, aby se věci nesypaly po cestě.
  • Materiál. Omyvatelný a nepromokavý. A zdravotně nezávadný. Protože komu z nás dítko nikdy neožužlalo popruh?
  • Variabilita. Musí být snadno připevnitelná na kočárek (poutky nebo vhodně dlouhým popruhem na rukojeť), ale současně se dát vzít jako obyčejná taška, když kočár zaparkujete a pokračujete s dítětem na kroužek (tady je fajn, když má kratší ucha, takže ji jen hodíte na rameno nebo předloktí a neplandá ke kolenům). A když je potomek ve fázi chodeckého nadšení a vyrazíte rovnou bez kočárku, pak užijete crossbody variantu, ať vám kabela při honění útěkáře nepadá z ramene. Popruhy by měly být pevné, nezařezávat se do ramene, ani se nepřekrucovat v úchytech.
  • Tvar, skladnost. Žádná velká krabice, ať se nekopete do tašky koleny, když je na kočáru. Ale hodí se tvarované dno, aby držela, když si ji dáte na zem nebo přebalovací pultík. Ze zmuchlané hromádky se věci jednoruč vytahují docela špatně.
  • Hmotnost. Když už nosíte takové kvantum potřeb, nechcete, aby vám další kila k nákladu přidávalo samotné zavazadlo.
  • Doplňky. 100% využijete extra taštičku třeba na dětskou kosmetiku či drobné nezbytnosti.
  • Vzhled. No a přiznejme si to, jsme také ženy a jako takové bereme tašku i jako módní doplněk. Musí ladit s kočárem i naším stylem oblékání. A když ji hodíte jen tak přes rameno, klidně se může vydávat za normální kabelku (no dobře, spíš asi pořádnou kabelu, ale víte, jak to myslím).

přebalovací taška

Žhavým tipem je Tašenka

Krásná, v Česku vyráběná, maminkou pro maminky navržená. Je akorát velká, má 8(jako fakt!)  kapes, drží tvar.

Má perfektně vyladěné popruhy pro různé varianty nošení.

Bonusem je kabelička na kosmetiku. Pokud jde o vzhled, své si najde každý.

Na výběr máte hned několik barevných variant.

přebalovací tašky sleva

A co dalšího mámy v souvislosti s přebalovacími taškami napadá?

Anna: Ta moje měla kromě klipů a dvou krátkých uch i ucho dlouhé, co se dalo sundat. Taky jsem chtěla, aby byla velká, měla pevné dno (a držela tvar), kapsy vevnitř jsem řešila taky, ale já jsem systematik :) Jo a aby byla nepromokavá.

Kristýna: Koukám i z jakého materiálu jsou vnitřní kapsy. Velké mínus mé poslední tašky byly síťované kapsy uvnitř, věčně se mi tam zadrhával zip od peněženky či klip na dudlík.

Lucie: Materiál, počet, velikost kapes, vzhled, barva, zda jde použít i mimo kočárek.

...Já už teď se skoro tříleťákem donosím tu svou, s níž jsem vcelku spokojená, ale kdybych si měla znovu vybírat, Tašenka by zvítězila. Jen se na ty rozkošné a hlavně praktické kousky podívejte :-)

 

puntík 4

 

 

Text Eva Kapounková

Foto Zuzana Kuncová