Tip Kristýny Leichtové: Občas řeknu partnerovi “Tady máš dítě, hlídej.” a já si jdu dát vanu.

18 (kopie)

Určitě jste zaznamenali nejen na facebooku a instagramu, ale i v bulváru, že tašenka vyrazila za kulturou. Do světa šoubyznysu, na premiéru filmu Nabarvené ptáče, ji vynesla herečka Kristýna Leichtová. Vytvořila jsem pro Kristýnu na míru jedno výjimečné psaníčko. Kristýna si na nás udělala hodinku čas, takže jsme s ní nejen nafotili pár báječných fotek, ale taky ji trochu vyzpovídali. Sympatická Kristýna Leichtová je maminkou roční Dorotky a tak od nás dostala i přebalovací tašku. Je jasné, v jakém duchu se nesl náš rozhovor...

IMG_4919 

Co vás na mateřství nejvíce překvapilo?

Vlastně nic. Lidi se mě na to ptají často, ale nic, protože já mám 6 mladších sourozenců, takže vím o čem je péče o dítě. Jediné, co jsem neznala, bylo těhotenství. To je jinej, zvláštní pocit.

 

Jak se vám daří zkombinovat práci s péčí o dceru?

Já myslím že bravurně, protože ona je opravdu dcera svých rodičů: takže se jí nejvíce líbí v divadelním prostředí, po divadelních kavárnách, v zákulisí nebo na natáčení. A hlavně tam, kde je hodně lidí  -  tam dokáže i usnout. Když jsme zkoušeli Letní Shakespearovské slavnosti (léto 2019), tak jsme měli zkoušky i po večerech a ona spala v kočárku v zákulisí a byla úplně spokojená. 

Takže vykolejení z režimu snáší dobře?

Já jsem žádný režim nenastavovala, my se řídíme podle toho, jaký režim si nastaví ona. Začalo to fungovat teprve teď, chodí třeba spát v 8 hodin večer. 

 

Změnil se vám po narození dcery přístup k péči o sebe? Máte třeba nějaké rituály, které si udržujete?

Rituály jsem nikdy neměla. Ale… to že se každý večer odličuju, to je normální. Možná trochu víc než předtím používám různé pleťové masky a peelingy, protože si myslím, že pleť v tomto období dostává trošku na frak. Jo a taky si ráda dávám vanu. Když je na to čas. To prostě řeknu Vojtovi (partner a táta Dorotky Vojtěch Štěpánek, divadelní režisér): “Tady máš dítě, hlídej.” a já si jdu dát vanu na tři, čtyři hodiny. 

To jde? 

Včera jsem tam vlezla o půl desátý a vylezla jsem ve dvanáct. A bylo to báječný. Červený víno k tomu…

 

Jak máte s partnerem rozdělené role? Umíte si představit, že by šel na mateřskou on?

Já si to umím představit, ale on ne, to je ten problém. Tady je pořád nějaké zkostnatělé dogma, že chlapi musí být v práci a ženy doma. Ale já myslím, že my si to umíme hezky dělit, a role striktně rozdělené nemáme. To, že doma vaří Vojta je způsobeno tím, že já prostě vařit neumím. Nikdo by to jíst nechtěl, takže vaří on. A třeba úklid - to nesnášíme oba dva, takže máme paní na úklid, abychom se nestresovali, abychom přežili ve zdraví v našem vztahu a hlavně bychom to nestíhali. A co se týká starání o Dorotku, tak to se střídáme. Asi 60% procent času jsem s ní já, 40% on. Dorotka to s ním zvládá bravurně. Maminky jsou starostlivé, dávají pozor a tak, ale s tatínky je to jinak… Dneska byl třeba Vojta s Dorotkou na hřišti a já jsem zjistila, že umí jezdit na klouzačce po břiše hlavou dolů. Ona se to naučila. Já bych dávala pozor, aby se jí nic nestalo, ale s těma tatínkama se prostě naučí jiné věci.

 

Co je podle vás na mateřství to nejhezčí a co je to nejnáročnější?

Dalo by se říct, že mateřství je to nejhezčí celkově, ale vlastně je to nejnáročnější. Třeba kojení, to je ze začátku strašně náročná věc a čím víc se to blíží ke konci, tak je vám líto, že už to končí. A přitom nikdy nezapomenete ty začátky, kdy to bylo prostě strašný. Nebo spánek s dítětem - to bylo takové “teď se budí”  a “tohle a tamto”. A teď najednou spí víc, tak si to zase užíváte… Anebo když je to miminko malinké, tak vás tolik nevnímá. A teď je větší, vnímá a to je trošku otravné. Pořád je to nahoru-dolu. 

Hrozně se mi teď líbí takové naše období: Když v noci spí, tak se přituluje a hladí mě po tváři a po vlasech. Já vím, že to dělá nevědomky, vědomě to neudělá protože “mami…”, žejo. Ale je to strašně krásné. Na druhou stranu je mi líto, že už není to malinkaté miminko. Už to není ani kojenec, ale batole - dospělý člověk. Ze začátku si člověk říká: jak to, že vyrostou, vždyť to není možné, pořád to všude tahám, mluvím na to a ono se to ani neusměje… A teď už to najednou není miminko.

...vy, co jste mámy, určitě rozumíte. Čas prostě hrozně rychle utíká. Nejen na mateřské. Nebo to znáte jinak?

A co říkáte na tip s vanou - taky praktikujete? :)

A jestli se vám líbí kabelky od Tašenky stejně jako Kristýně, prohlédněte si všechny aktuální modely. Určitě mezi nimi objevíte ten, který unosíte nejen na filmové premiéry, ale i do divadla nebo na dámskou jízdu.

 IMG_4919

Přeji krásné babí léto

Vaše

    Tasenkafinal