Uspořádejte si šatník podle Marie Kondo a budete žít radostnější život

Mám jednu kamarádku, jmenuje se Jolanta a je jedinou KonMari konzultantkou v Česku. O téhle metodě, pojetí života, filosofii, či jak to nazvat, jsem se poprvé dozvěděla od Jolanty a velmi mě tento přístup zaujal. Poprosila jsem ji, ať napíše článek na můj blog o úklidu šatníku. Myslím si totiž, že je to velké téma pro nás ženy. Sama si pravidelně, na jaře a na podzim, uklízím šatník a třídím oblečení. Úklid podle Marie Kondo má ještě k tomu nádherný přesah. A když budeme ke třídění věcí přistupovat podle této metody, budeme opravdu žít radostněji.

Jen si to představte. Otevřete skříň a všechno, co v ní máte uloženo, ve vás budí radost...

Marie Kondo

Jak na to nám poradí přímo Jolanta Kovářová:

Podzim, stejně jako jaro, je čas na revizi šatníku. Módní návrháři mají jarní a podzimní kolekci a tak i my máme možnost si vytvořit svou vlastní šatníkovou "kolekci". Není lepší pocit, než když se samy cítíme dobře v tom, co jsme si oblékly.

Základní pravidlo úklidu

Když uklízíme podle KonMari, řídíme se jedním jednoduchým pravidlem - ponecháme si pouze ty věci, které v nás vzbuzují radost. Ne, není to minimalismus. Můžeme si ponechat tolik věcí, kolik máme rády, ale pod jednou podmínkou. O všechny svoje ponechané věci se budeme dobře starat a dáme jim hezký prostor.

  • Věci, které se dají poskládat, poskládáme podle KonMari. To znamená, že je složíme do úhledného obdélníku a pak postavíme jako knížku.
  • Věci, u kterých cítíme, že by chtěly "dýchat", pověsíme na ramínko. Věšíme tak, aby byly dlouhé věci vlevo a krátké vpravo. Když otevřeme skříň, jde ta pomyslná křivka nahoru zleva doprava.

marie konto

Až venku bude sychravo, dejte se s chutí a radostí do třídění, skládání, věšení a vyhazování.

Nezapomeňte na to hlavní a to je JOY check. Kontrola RADOSTI.

IMG_4919

Ale jak poznat, co ve mně vzbuzuje radost?

Každou věc uchopíme do ruky, prohlédneme ji a přiložíme k srdci. Pokud ucítíme příjemný pocit, takový lehký a povznášející, tak ano, ponechat. Pokud necítíme nic, máme těžký pocit, anebo jsme nerozhodné, je čas věc vyřadit a poslat z domu. Vyhazovat vždy s vděčností a to tak, že věci poděkujeme, že nám sloužila, ale teď je čas ji předat dál. Věřte mi, že to loučení jde pak o něco lépe.

Jolanta Kovářová KonMari

Takto projdeme všechno svoje oblečení, pak boty a kabelky. Ano, já vím, že boty a kabelky jsou ty milé věci, ze kterých jsme nevyrostly a ani se nám "nesrazily". Přesto je skvělé udělat kontrolu radosti a možná se s některými kousky i rozloučit a udělat místo pro novou RADOST.
...protože holky, my si takovou malou RADOST v podobě nové kabelky, nebo botiček, za tu nově uspořádanou skříň, rozhodně zasloužíme.
Pamatujte, že si tvoříme náš domov a šatník pro sebe, jaké jsme teď. Ne pro sebe jaké jsme byly před pěti nebo deseti lety.

IMG_4919

Když si nebudete vědět rady, nebo si budete chtít domluvit osobní konzultaci a pomoc s úklidem, neváhejte kontaktovat Jolantu. Všechny informace najdete na www.jolanta.cz anebo inspiraci na jejím krásném instagramovém profilu @jolanta.kovarova

Vysněné šatníky k inspiraci:

Zdroj Pinterest