Monika Žídková: "Měli bychom si více užívat, jak se dnes máme dobře."

S paní Monikou Žídkovou (provd. Brzeskovou) jsem se setkala na konci léta v Kravařích, kde je momentálně na postu starostky.  Na naše setkání přišla se svou skoro dospělou dcerou a vypadaly spolu spíše jako sestry, než jako matka a dcera. 

A čím mě Monika překvapila?

Je to neuvěřitelně milá a okouzlující osobnost. Navzdory tomu, že se stala Miss České republiky a Miss Europe, působila velmi přirozeně a lidsky a řekli byste, že by klidně mohla být vaše kamarádka, nebo sousedka, za kterou skočíte pro mléko, když vám pochybí.

V rozhovoru nám prozradila, jaké vnímá změny od doby, kdy se stala Miss, jaký je její vztah k módě a co jí přineslo mateřství.

Tak si uvařte dobrý čaj a užijte si s námi ten příjemný rozhovor.

lístečková linka

12 

Jak se dneska máte?

Dnes se mám dobře, děkuji. Je hezké počasí, konec léta... a mám novou kabelku :-)

Líbí se Vám Vaše nová kabelka? Proč jste si vybrala zrovna tuto?

Z kabelky jsem nadšená. Vždycky jsem ji viděla jen na obrázku a dneska jsem měla možnost ji vidět na živo, otestovat, pověsit na rameno. Má ideální velikost jak velká, tak i malá. Hlavně ta malá není úplně miniaturní kabelečka, do které potom nasoukám ten jeden kapesníček a nic víc. Těším se na to, jak ji budu nosit. Líbí se mi i barvička, hlavně proto, že je to barva, která se hodí ke všemu. A tím, že je k ní ten barevný popruh, můžu k tomu ladit různé outfity. Je to takový výrazný prvek, který kabelku ozvláštní, zvýrazní a upoutá pozornost.

V roce 1995 jste se stala Miss České republiky a Miss Europe. Co se od té doby změnilo? 

Změnila se spousta věcí. Je to už 23 let, což je mnoho let a celá dnešní doba je úplně jiná. V době, kdy já jsem soutěžila na Miss nebyly mobilní telefony, dokonce jsme doma ani neměli pevnou linku. Takže ten pokrok a to, jaké dnes máme vymoženosti je skvělé. Doufám, že si to lidé uvědomují a že přestaneme konečně mrmlat a stěžovat si a budeme užívat si to, že ten komfort máme a vůbec to, že se v dnešní společnosti máme dobře.

Jaký je dnes Váš vztah k módě?

Vzhledem k tomu, že jsem zase o něco starší, v módě už tolik neriskuji. Volím takové oblečení, které dokážu snadno nakombinovat, využít v práci a na běžné nošení. Už nejdu do tak velkých výstřelků, které jsem si kdysi užívala. Neříkám, že nemám módu ráda, ale jsem už v tomto konzervativnější. V obchdech je dnes spousta věcí, ale umět je dobře zkombinovat  a dát tomu jednoduchou linku není tak jednoduché. Je spousta věcí, které jsou krásné a sáhnete po nich, ale pak vám celý rok leží ve skříni, protože k nim nemáte boty, nehodí se k nim žádné sako... Je lepší mít opravdu jen pár vychytaných kousků, které se dají vzájemně snadno zkombinovat. Ale my ženy rády chodíme do obchodů a někdy máme potřebu si něco pěkného koupit.

Jste maminkou dvou dětí, kolik jim je let?

Dceři je 17 let a synovi 13. Vždy jsem říkávala, že mám malé děti, dnes už říkám, že mám děti velké... A brzy už budu říkat, že mám dospělé děti :-) . To jsou ty fáze života, které neošidíme. Mám pocit, že jsme pořád stejně staří, jenom ty děti nám tak nějak stárnou.

Jak vzpomínáte na dobu, kdy byly malé?

Zpětně si říkám, že jsem si to měla více užívat. Více s nimi cestovat, jezdit na výlety... ale vždy je to něčím omezené a nedá se to tak, jak bychom chtěli. Já jsem u obou dětí, když byly malé, pracovala, takže jsem nebyla na klasické mateřské, že bych se doma nudila. Spíše jsem byla ráda, když jsem po příchodu z práce zase dala domácnost dohromady... Pak jsem zase odjela na dva dny. Ale dneska si nemyslím, že by jim to nějakým způsobem ublížilo. Na druhou stranu jsem měla také tendenci jim to vracet a vynahrazovat ten čas, aby měli pocit, že máma s nimi je. I dnes se snažím jim dostatečně věnovat.

Je pravda to, co se říká, že "malé děti malé starosti a velké děti velké starosti?"

Je to pravda. U velkých dětí  jsou ty starosti jiné. Vzhledem k tomu, že chci, aby se v budoucnosti měli fajn, jsou ty starosti velmi reálné. U malých dětí řešíte teplotu, rozbité koleno, jestli dobře jí... ale to se vše překoná. Jakmile se ale začne ta životní cesta dělit máte tendenci ji dětem určovat a oni už to nechtějí.. U malých dětí je to možná jednodušší tím, že je postavíte před hotovou věc a jim nic jiného nezbývá :-)

Co byste nám, mladým maminkám poradila?

Nic nedělat na sílu. Všechno si vždycky v životě najde svou cestu, ať už chcete chodit do práce, nebo chcete být s dětmi doma... Vždy je nejdůležitější, aby máma byla spokojená a šťastná, protože děti to poznají a není nic horšího než když je máma mrzutá, naštvaná a unavená. To raději nechat děti babičce, manželovi a zajet si s kamarádkami na wellness, kdy si žena odpočine a zrelaxuje. A pak se vrátí k dětem a má jim co dát.

Máte vlastní kosmetickou značku. Firmu jste založila na mateřské. Co Vás vedlo k takovému podnikání?

V době, kdy se zakládala firma jsem se hodě pohybovala  ve světě módy, ale vznikaly také nové kosmetické značky a kosmetické řady. Vše se vozilo ze zahraničí a tak přišel nápad, že bychom něco takového vytvořili u nás, v Česku. Jednu dobu jsme se chtěli zaměřit hlavně na dekorativné kosmetiku tak, aby to vždy byla česká firma. Bohužel zrovna od dekorativní kosmetiky jsme museli ustoupit a vydat se trochu jiným směrem, protože tady nebyl nikdo, kdo by dodal kvalitu za rozumnou cenu. Nechtěli jsme to brát někde bůhvíkde. Nějak se to ustálilo a dneska se soustředíme spíše na potravinové doplňky. Na podzim máme například připravený kloubní preparát. Můžu říct, že jsme našli ten náš směr, kterým jdeme. Zpočátku to bylo spíše takové zkoušení toho, co trh potřebuje a kde bychom se našli.

Jaké byly začátky? Jak se Vám dařilo podnikání skloubit s časem, rodinou a dalšími povinnosti?

Začátky byly krušné. Jistě mi dáte za pravdu, že začátky podnikání jsou jeden velký chaos. V začátcích podnikánií jsme v tom byli s manžele společně. Nebyl jeden, který by se doma staral o domácnost a druhý by podnikal, ale společně jsme se snažili, každy svým způsobem, do firmy dát své zkušenosti a um. Bylo to obtížné, ale to bývá každý začátek. Pokud chcete, aby to fungovalo, tak do toho musíte dát opravdu všechno. Tohle nejde dělat napůl. 

Jak dlouho trvalo, než začala firma stabilně fungovat?

Dlouho, dlouho, dlouho...  Začátky jsou náročné ve všem. Například v době, kdy jsme začínali nefungoval facebook ani jiné sociální sítě, takže dostat se k zákazníkovi bylo velmi těžké. Například inzerce v ženských časopisech tehdy stála okolo půl milionu korun. Což v začátku podnikání prostě nemáte. Dnes je to jiné. Hlavně díky internetu se lépe dostanete do povědomí.. Snadněji než předtím.

Jak nejraději relaxujete?

Vzhledem k tomu, že jsem stále mezi lidmi, nejraději relaxuji o samotě s knížkou v ruce. Tak, aniž by na mě někdo mluvil, komunikoval se mnou, udělám si dobré kafe a dvě hodiny jen koukám do přírody, nebo se jdu projít, nebo projet na kole. Nepotřebuji kolem sebe mít stále společnost

lístečková linka 

Monice Žídkové se nejvíce líbila kabelka z kolekce 2v1 v pudrové barvě. Co se jí na ní líbí nejvíce a jak ji zhodnotila?

To se dozvíte v hodnocení.

Foto Zuzana Kuncová